Erişkin Aknesi: Çoğu Kadının Problemi
Erişkin Aknesi; Akne problemi ergenlik döneminde boy gösteren sorunlardan birisidir. Ancak akne gelişimi ergenliğe özgü olmadığı gibi erişkinlerde de görülmektedir. Halk arasında yer edinmiş kanıya göre yetişkinlerde akne görülmemektedir. Ancak insanlar yaşamlarının her dönemlerinde sivilce problemini yaşayabilmektedir. Bu durum özellikle kadınlarda daha fazla görülmektedir. Peki, erişkin aknesi nedir ve neden olmaktadır?
Erişkin Aknesi Nedir?
Erişkin aknesi yetişkinlerde görülen ve ciltte daha kalıcı bir şekilde etkili olan sivilcelere denir. Ergenlik dönemindeki akne formasyonu tedaviye kısa sürede olumlu yanıt verirken yetişkin aknesi daha güçlü tedavilere gereksinim duymaktadır. Bu nedenle akne gelişiminde etkili olan hastalık veya mikroorganizma etkeni araştırılmalıdır. Tedaviye geç cevap veren bu rahatsızlıkların gerçekten sivilce olup olmadığı konusunda ise belirsizlikler olabilmektedir.
Yetişkinlerde akne farklı tiplerde görülebilmektedir. Bu durumun temel sebebi sivilce gelişiminin çeşitli faktörler ile ilişkili bir şekilde görülmesidir. Ayrıca çeşitli faktörler sebebiyle etkili tedavi yönteminin tespit edilmesi de zaman alabilmektedir. Ancak doğru tanı ve hekim telkinleri ile gençlik sonrası akneleri tedavi edilebilmektedir.
Erişkin Aknesi Türleri Nelerdir?
Gençlik sonrasında görülen sivilce sorunu iki şekilde görülmektedir. Bunlar inatçı akne ve geç başlayan akne türü olarak adlandırılmaktadır.
İnatçı akne 20’li yaşların ortasına kadar süren ve genellikle alt çene bölgesinde bulunan türdür. Derin, iltihaplı, yumuşak ve beze şeklinde oluşurlar. Ağız etrafında ve dudak çizgisinde görülebilir. İltihap oranı yüksek olduğu için ağrıya neden olmaktadır.
Geç başlayan akne ise uzun yıllar herhangi bir sivilce belirtisi göstermeyen bir kişide aniden vücudunun çeşitli yerlerinde akne oluşumu olarak görülmektedir. Kadınlarda en sık görülen akne tipidir. Kadınlarda menopoz döneminde ortaya çıkmaya meyillidir ve tedavi edilmesi oldukça zordur. Ancak yaşın ilerlemesine bağlı değildir. Alt çene, göğüs ve sırt bölgesinde gözlenen akneler, cilt nemini korumak için sebum adı verilen yağ moleküllerinin fazla salgılanması nedeniyle gelişmektedir.
Erişkin Aknesinin Nedenleri Nelerdir?
Yetişkinlerde görülen sivilcelenme artışı beklenmeyen bir durumdur. Bu nedenle rahatsızlığın arka planında neden olabilecek unsurlar araştırılmaktadır. Araştırmaların sonuçlarına göre ise erişkinlerde akne gelişmesine neden olan bazı faktörler vardır. Bu faktörlerin bir veya birkaçının görülmesi ise 30 yaş ve sonrasında sivilce gelişmesine neden olmaktadır.
Erişkin Yaş Akne Nedenleri
- Kadınların hayatında hamilelik, lohusalık ve menopoz gibi ciddi hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemler bulunmaktadır. Hormonların ani değişmesi aknelerin gelişmesinin önemli nedenlerinden birisidir.
- Kullanılan doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron içerikli diğer ilaçlar, kortizon içerikli ilaçlar ve antideprasanlar yine akne gelişimine neden olabilmektedir.
- Genetik faktörlere bağlı olarak aile geçmişinde erişkin yaş akne probleminin olması yine başka bir neden olarak ele alınmaktadır.
- Kişisel bakım ürünlerinin yanlış şekilde ve sıklıkla kullanılması da yine cilt rahatsızlıklarına neden olmakta dolayısıyla da akne gelişimine neden olabilmektedir.
- İş hayatının ve günlük yaşamın sürekli olarak stresli geçmesi de yine cilt yağlanması üzerinde etkili olarak akne problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir.
Erişkin Aknesi Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir
Gençlik sonrası akne rahatsızlığı ile beraber vücutta kıllanma, saç dökülmesi ve saçlı deride açılma gibi bazı durumlar görülebilmektedir. Bu tür değişimler hormon ilişkili olarak yorumlanmaktadır ve kadınlarda genellikle polikistik over sendromu hastalığını düşündürmektedir. Ayrıca adrenal hiperplazide de bu belirtiler oluşabilmektedir.
Aknenin tanısı tedavisinin belirlenmesi açısından önem taşımaktadır. Arka planda yer alan hastalık tespit edildikten sonra gerekli tedavi uygulanmaktadır. Ancak akne oluşumuna neden olan hastalık tedavi edilmediği sürece akne gelişimi de sürmektedir. Bu nedenle uygulanan tedavi sistemik olarak düşünülmeli ve akne gelişimine neden olan hastalığın da gerileyeceği şekilde benimsenmelidir.
Erişkin Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde erişkin akne tedavisi gerekli farmakolojik uygulamalar ile sağlanabilmektedir. Dermatologlara göre yetişkin aknesi doğru yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Özellikle beta hidrosiasid yani salisilik asit içerikli ilaçlar ile yetişkin akne tedavisi üzerinde kullanılmaktadır. İlaçların kullanım dozu ve süresi doktor tarafından belirlenen tedavi programına dikkat edilmesi rahatsızlığın gerilemesi hususunda önemlidir ve tedaviye sadık kalınmalıdır. Ayrıca dermatolog tarafından tavsiye edilen cilt bakım ürün ve önerileri hastaya sunulmaktadır.
Bu süreçte akne tedavisine ek olarak cilt bakımı yapılması cilt sağlının korunması için önerilmektedir. Cilt yüzeyindeki gözeneklerin kapanması ve fazla yağın temizlenmesi ile cilt temizliği özellikle dikkat edilmesi gereken husustur. Bu Yaşamınızın her döneminde cilt bakım ürünlerini doğru miktarlarda ve dengeli bir şekilde kullanmalısınız.